Bezig blijven zonder betaald werk

Als je geen betaald werk hebt, waar ben je dan mee bezig de hele dag? Die vraag krijg ik soms, tegenwoordig gelukkig een stuk minder dan vroeger. Ik kan me wel voorstellen dat mensen zich dit afvragen.

druk-bezig-bij-busy-bee
Afbeelding van Myriams-Fotos via Pixabay

Bezig blijven

Om te beginnen kan de een er beter tegen om geen betaald werk te hebben dan de ander. Hoewel ik zeker graag weer aan het werk wil, merk ik wel dat ik een van de mensen ben die er beter tegen kunnen. Mijn geheim? Zorgen dat je bezig blijft!

Blijven leren

Om te beginnen blijf ik graag dingen leren. Ik lees artikelen op Medium, volg het nieuws, of leer wat nieuws over html of css bij Free Code Camp. Of ik zorg dat ik een informatief boek haal bij de bibliotheek. Blijven leren is volgens mij enorm belangrijk om te blijven groeien, of je nou betaald werk doet of niet.

Lezen, lezen en … oh ja, lezen

Iets anders wat ik veel kan doen nu, is lezen. Dat is voor mij ultieme ontspanning en iets wat ik ontzettend leuk vind, dus ik vind het fijn dat ik daar nu tijd voor heb. Maar het is meer dan dat. Lezen zorgt ervoor dat je empathie gevoed wordt, omdat je in de personages in moet leven om plezier aan het boek te beleven. En ook als ik fictie lees, leer ik toch vaak iets nieuws!

Vrijwilligerswerk

Ook als je geen betaald werk doet, kan je zeker wel werken. Voor mij is vrijwilligerwerk belangrijk, omdat ik het idee wil hebben dat ik mijn steentje bij blijf dragen aan de samenleving. Er is op dit gebied zoveel te vinden, dat er altijd wel iets bij jou en jouw situatie past. Meestal kost het geen hele dagen, maar het zorgt er wel voor dat je de deur uit komt en mensen ontmoet.

En zo blijf ik bezig …

Ja, natuurlijk, ik binge ook wel eens een serie op Netflix, of ik zit een tijd te gamen. Dat kan nu, en is natuurlijk helemaal niet erg om te doen. Maar het lijkt me duidelijk: mijn leven bestaat nog steeds uit veel meer dan dat. Het vraagt alleen op weer een hele andere manier genoeg planning dan als ik betaald werk zou hebben.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

12 reacties op “Bezig blijven zonder betaald werk”

 1. Nicole Orriëns avatar

  Je observatie dat de 1 beter tegen geen betaald werk hebben kan dan de ander vind ik heel treffend. Je persoonlijkheid speelt daarbij een belangrijke rol.

  1. Jantine avatar
   Jantine

   Klopt. Zo zou mijn zusje er echt niet tegen kunnen, terwijl ik er niet tegen zou kunnen om haar werk en werktijden te hebben. Iedereen is nou eenmaal anders.

 2. Sandy Vdbrom avatar
  Sandy Vdbrom

  Integratie vergadering geweest vorige week er gaat wel dingen veranderen in de maatschappij straks maar eerst moeten mensen gaan stemmen want het is verkiezingsdag vandaag ☺ ik wens iedereen succes toe ,doeg

  1. Jantine avatar
   Jantine

   De maatschappij verandert altijd 🙂 Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren dan, je berichtje klinkt een beetje onheilspellend 😉

 3. Karlijn Hermse avatar
  Karlijn Hermse

  Ik heb helemaal geen tijd om te lezen of te gamen! Als de kinderen er niet zijn, dan is er nog het huis, allerlei leuke bouwklusjes (bureautje bouwen van sloophout ofzo) en de tuin (achter en voor) en allerlei zaken die online te bouwen of te doen zijn, zoals een website oid. Ohja en dan mijn hobby;speenkettingen maken. En ergens zou ik ook nog willen sporten en zwemmen… Pfff hoe plan je dat?

  1. Jantine avatar
   Jantine

   Dat ligt er denk ik dus ook aan wat je hobbies zijn, etc. Ik kan lichamelijk moeilijk veel werk in de tuin doen, dus daar doe ik het minimale. Lezen en gamen zijn mijn hobbies, net zoals speenkettingen maken dat voor jou is. Oh en ik heb (nog) geen kinderen, en man ook niet, dat scheelt ook een hoop natuurlijk.

   En hoe plan je dat? Op een gegeven moment is het ook een kwestie van prioriteiten stellen, zelfs als je geen tijd kwijt bent aan betaald werk heb je maar beperkt tijd. Eigenlijk is het belangrijkst om vaste momenten te pakken voor wat je graag wilt doen. Maar goed, daar zou ik weer een hele post over vol kunnen schrijven!

 4. Anita Willems avatar

  Hè, dat is leuk dat ik weer eens op jouw blog terecht kom!
  Je leven thuis inrichten vraagt denk ik nog meer vaardigheden dan een betaalde baan hebben. Thuis moet je zelf doelen stellen, jezelf aan het werk zetten. Daar is inderdaad niet iedereen geschikt voor.

  1. Jantine avatar
   Jantine

   Leuk inderdaad, dat je hier weer terecht komt! Ik vind het ook fijn om weer te bloggen 🙂

 5. Jascha Donath avatar

  Ja herkenbaar. Heb je ook tips hoe jij plant? Ik ben gek op plan-tips.

  1. Jantine avatar
   Jantine

   Ik gebruik een bullet journal voor taken, en google calendar voor mijn afspraken.

 6. […] achter de andere kant van dit advies: als je minder schrijft, wordt schrijven steeds moeilijker. Ik bleef veel bezig, maar kreeg lang het schrijven niet meer goed voor […]

 7. […] Lees ook: bezig blijven zonder betaald werk […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.