Competenties: wat wil ik en wat kan ik?

Competenties, het is een woord waar je soms mee om de oren geslagen wordt. Zeker als je bezig bent met uitzoeken welke kant je nu opgaat met je carrière hoor je het woord veel. Zoveel dat je het soms zat wordt, terwijl het wel erg belangrijk is als je goed op je plek wilt zitten op je werk.

competenties-leren-zelfkennis
Image by Free-Photos on Pixabay

Startpunt, welke competenties bezit je al?

Of je nou werk zoekt of werkt en je verder wilt ontwikkelen, het is belangrijk om te weten waar je goed in bent. Wat is je startpunt van waar je reis verder gaat? En zijn dit ook dingen waar je gelukkig van wordt? Zo ben ik erg goed in telefoongesprekken voeren. Maar ik weet ook dat ik niet op een callcenter moet gaan werken. Want hoe leuk ik het ook vind om met mensen te werken, de omgeving kost me dan teveel energie om mijn werk goed te doen. Ik kan ook goed luisteren en analyseren, en dat bij elkaar maakt dat ik wel wat met die competenties kan gaan doen.

Welke competenties wil je nog ontwikkelen?

Als je weet wat je kunt, kan je ook gaan kijken wat je nu eigenlijk wilt. Soms kan je iets, maar wil je dat liever niet zo veel doen. Soms kan je iets wat je nog beter wilt leren. En soms kan je iets niet, maar wil je het wel kunnen. Dan is het goed om te kijken hoe je dat dan kunt leren, en welke manier van leren het beste bij je past.

Dit is voor mij ook meteen wat ik lastig vind: ik weet waar ik goed in ben, en waarin ik niet goed ben. Maar wat ik wil, dat ben ik de laatste vijftien jaar een beetje kwijt geraakt. Ik had grootse plannen toen ik van de middelbare school af kwam, maar die plannen bleken (toen nog) niet te passen bij wat ik kon. Ik weet nu wat ik kan, maar moet dat weer zien te koppelen aan wat ik wil.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

4 reacties op “Competenties: wat wil ik en wat kan ik?”

 1. Nicole Orriëns avatar

  Ik ben benieuwd waar je uit komt!

  1. Jantine avatar
   Jantine

   Ik ook! Het is in ieder geval spannend allemaal 🙂

 2. […] milieu. Daarover nadenken is voor mij een belangrijk deel van bewust leven. Net zoals bijvoorbeeld nadenken over waar je goed in bent, in plaats van te doen wat je gewend […]

 3. […] Lees ook: Competenties, wat wil ik en wat kan ik […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.