Hoe begin je met Dungeon and Dragons spelen?

Volg jij ook Stranger Things? Deze populaire serie gaat over een groepje jongens die Dungeons and Dragons spelen, waarbij de monsters uit die wereld echt bestaan.

dungeons-and-dragons-setting-villa-haunted
Image by Peter H from Pixabay

Gelukkig is dat in het echt niet zo (toch?). Wat wel echt zo is, is dat Dungeons and Dragons – of D&D – ontzettend leuk is om te spelen. En dankzij wat aanpassingen is het tegenwoordig een stuk makkelijker om te spelen dan in de tijd waarin Stranger Things zich afspeelt! Het is niet meer alleen voor nerds. Of … eigenlijk misschien wel, maar nerds zijn cool. Dus als jij ook wil gaan spelen, laat je niet tegenhouden!

Dat is allemaal heel leuk natuurlijk, maar hoe begin je dan? Daar wil ik best wat meer over vertellen.

dungeons-and-dragons-dice-dobbelstenen
Image by Stephen Akins from Pixabay

Iemand om Dungeons and Dragons mee te spelen

Het is heel leuk om een character te maken, maar als je niemand hebt om mee te spelen heb je daar niet zo veel aan. Maar hoe vind je nou een groepje om D&D mee te spelen?

Om te beginnen kan je kijken op meetup. Ik weet het, het is een site die weinig gebruikt wordt, maar soms heb je er dus toch wat aan. Woon je op redelijke reisafstand van Amsterdam of Wageningen? Daar zitten afdelingen van de Roleplayers’ Guild. Elke maand wordt er een RPG-middag georganiseerd, waar je aan mee kan doen. Zo kan je kijken of Dungeons and Dragons, of überhaupt een RPG, spelen iets voor je is. En je eerste stap naar anderen die hierin geïnteresseerd zijn is gezet. Als je merkt dat je het leuk vindt, kan je rondvragen of anderen met jou in een groepje willen.

Een andere mogelijkheid is facebook. Heb je daar de groepen al ontdekt? Vast wel. Er zijn ook groepen voor D&D spelers, en ook voor spelers binnen Nederland. Dat zijn er nog best veel! Zoek je een groepje? Kijk eens of er oproepjes van anderen in je buurt staan. Als dat niet zo is, kan je zelf een oproepje plaatsen. Voor je het weet zit je ergens aan tafel te spelen.

Materialen

Om Dungeons and Dragons te spelen heb je wel wat aan materialen nodig, al is het niet veel. Toch wel erg handig om zelf te hebben is een set dobbelstenen. Die kan je kopen in veel spellenwinkels. Komend weekend staat Jack of Dice weer op Castlefest – als je daar toch bent, is die kraam echt een aanrader! Als je daar staat begrijp je wat veel D&D-ers bedoelen met ‘one can never have enough dice!’.

Als je liever online koopt is Dungeons and Dice een erg leuke webshop. Ik heb geen aandelen, wel een zwak voor Rob en Emmy 😉 Als je toch online wil kopen, dan zitten achter deze webshop echte mensen die tof zijn. En ze hebben nog veel keuze ook! (Glow in the dark dobbelstenen! Woot!)

Ook essentieel om te spelen is een character sheet. Die is op de website van Wizards of the Coast – de makers van Dungeons and Dragons – gratis te downloaden.

Een setje dobbelstenen kan je al hebben voor tussen de 5 en 11 euro, en dan heb je in principe alles wat je echt moet kopen. Een Players’ Handbook is erg fijn om te hebben, al kan je veel ook op internet opzoeken. In het begin pakte ik het handbook er heel vaak bij, tegenwoordig grijp ik vaak sneller naar een site als https://roll20.net/ waar ook alle informatie op staat die je nodig hebt. Je moet dan wel weten waar je naar op zoek bent, maar iemand met wat meer ervaring – zoals je DM zodra je die gevonden hebt – kan daar prima bij helpen.

Character maken

Als je een groepje hebt, en je hebt de materialen die je nodig hebt, dan kan je een character maken. Nu begint het echt!

Omdat er veel te vertellen is over het maken van characters, schrijf ik daar een andere post over. Veel plezier met spelen!

Deze post bevat affiliate links naar bol.com. Als je via deze link iets koopt, krijg ik er een klein bedrag van. Het kost jou niet meer dan als je anders bij bol.com koopt.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Hoe begin je met Dungeon and Dragons spelen?”

  1. nicole orriens avatar
    nicole orriens

    Ik ken het spel uit The Big Bang Theory. Het lijkt me best de moeite waard om eens te proberen, maar ook wel een beetje ingewikkeld altijd.

    1. Jantine avatar

      Het is echt superleuk. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.