Niet recent, wel het lezen waard

Ik wil regelmatig een boek onder de aandacht brengen dat niet (meer) zo veel aandacht krijgt. Meestal omdat het geen recent uitgebracht boek is. De boeken die ik noem zijn zeker het lezen en wat extra aandacht waard.

good-omens-leestip

Een beetje smokkelen

Het boek dat ik deze eerste keer wil noemen is wat dat betreft een beetje smokkelen. Binnenkort komt namelijk de serie uit (met onder andere Benedict Cumberbatch en David Tennant *kwijl*). De aandacht voor het boek zou dus op zich wel goed moeten zitten. Dan nog, het is echt wel een wat ouder boek, ondertussen 29 jaar oud zelfs! En ondanks dat ik echt wel heel erg veel lees, is dit nog steeds een van de meest geweldige boeken die ik ooit gelezen heb.

Waar gaat het boek over?

Het klinkt zo op het eerste moment veel minder grappig dan het is. Het begint vlak na de zondeval – de engel met het vlammende zwaard die het paradijs bewaakt, geeft het zwaard aan Adam en Eva. Want ze hebben het zo koud, en dat vindt hij zielig.

Duizenden jaren later plaagt de demon die hen verleid had hem daar nog steeds mee. Ondanks hun verschillen en dat ze aan tegenovergestelde kanten staan, zijn ze vrienden. Dat krijg je nou eenmaal als je elkaar millenia lang heel regelmatig ziet, je wordt op z’n minst frenemies. Als Armageddon begint beseffen ze dat ze een gezamenlijk doel hebben: de wereld en de mensheid zoals die is redden. Want er zijn nog zoveel interessante en mooie dingen! Het is nog zo leuk om de mensheid zelf slechte dingen te laten doen!

Goede humor met een twist

‘Good Omens’ benadert deze hele situatie op zo’n humorvolle manier dat het alleen daarom al de moeite waard is om te lezen. Het zorgt ervoor dat je om jezelf kunt lachen, en dat is altijd belangrijk! Als mens – ja, we zijn inderdaad goed in staat om zelf de slechtste dingen te bedenken. Als christen (wat ik zelf ook ben) – want ja, we zijn wel eens in staat dingen zo serieus te bekijken dat we het grotere plaatje verliezen. Naast en door de humor hebben Pratchett en Gaiman ook hele scherpe observaties op papier gezet, waardoor je de maatschappij op een hele nieuwe manier gaat bekijken.

Good Omens‘ is het absoluut waard om te lezen, liefst voordat je de serie ziet. Het is een boek dat ervoor zal zorgen dat je enorm veel lacht, maar ook dat je om je heen gaat kijken met nieuwe ogen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

3 reacties op “Niet recent, wel het lezen waard”

  1. Jantine avatar
   Jantine

   Ik had hem niet gemist, maar te vaak kijken kan niet 😉 Net zoals te vaak het boek lezen, kan ook niet.

 1. nicole orriens avatar

  Neil Gaiman… die naam ik ken ik in ieder geval. Leuk dat ook wat minder recent boek in het zonnetje wordt gezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.