Om te blijven schrijven moet je blijven schrijven

blijven-schrijven-keep-writing

Ik hoorde het zo vaak dat ik lang dacht ‘nou, het zal wel’. Om te blijven schrijven, moet je blijven schrijven. Of, eigenlijk moet je elke dag bloggen. Onder andere Laura veranderde het al naar frequent bloggen in haar blogtips op Blogaholic.

Er was een tijd dat ik het wel deed hoor, en in die periode lukte dat ook. Elke dag kwam er wel iets uit mijn toetsenbord. Of dat nou allemaal posts waren waar ik trots op zou moeten zijn? Ik weet zeker van niet.

Als je minder schrijft is blijven schrijven lastiger

Dat altijd iets neerzetten wat perfect is hoeft ook helemaal niet. Iets wat niet perfect maar wel gewoon goed is misschien ook niet eens. Als je maar blijft schrijven. Dat is iets wat ik de laatste jaren erg heb geleerd.

Toen ik een opleiding begon besloot ik minder te gaan schrijven. Ik wilde goede posts maken, en geen dingen afraffelen. Wat gebeurde er? In plaats van dat ik minder maar wel goed ging bloggen, stopte ik maandenlang helemaal. En toen ik weer tijd had om in mijn blog te steken, was dat een stuk moeilijker. Ik had geen idee waar ik over moest schrijven, en wat ik plaatste is volgens mij echt niet beter dan wat ik vroeger schreef.

Ik kwam achter de andere kant van dit advies: als je minder schrijft, wordt schrijven steeds moeilijker. Ik bleef veel bezig, maar kreeg lang het schrijven niet meer goed voor elkaar.

Mijn voornemen is dus om weer vaker te gaan schrijven. Ik hou er rekening mee dat het invloed heeft op de kwaliteit van wat ik schrijf, maar dat hoeft dus niet eens. Ik ga het merken, en jullie dus ook.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

5 reacties op “Om te blijven schrijven moet je blijven schrijven”

 1. nicole orriens avatar
  nicole orriens

  Misschien is schrijven als een spier: als je hem niet blijft oefenen verzwakt hij.

  1. Jantine avatar
   Jantine

   Dat idee heb ik dus ook. En dan maakt het niet uit of je goed schrijft of niet, als je maar schrijft.

 2. […] zit je dan. Je wil zo graag blijven schrijven om het niet te laten versloffen. De cursor knippert in een leeg scherm en er komt niets uit je […]

 3. […] boek afgemaakt. Er ligt een stapel stukjes van ideeën, en wat korte verhalen. Maar ik ben er wel actief mee bezig om meer te schrijven. Ik bied andere mensen de mogelijkheid om te lezen wat ik geschreven heb. En […]

 4. […] ik eerder al schreef: om de boel op gang te houden als het om schrijven gaat, is het goed om gewoon door te schrijven. Het hoeft niet allemaal perfect te […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.