notitieboekje-plannen-planner-notebook-journal-dagboek

Plannen en waar mijn interesse vandaan komt

Plannen en planningen maken fascineert me. Dat begon als ik terug kijk al in de brugklas, misschien al wel daarvoor. In de mentorles kregen we tips hoe we ons huiswerk konden plannen met onze agenda, en dat was een van de dingen waar ik toen al veel meer over zou willen leren.

notitieboekje-plannen-planner-notebook-journal-dagboek

Plannen is orde scheppen in de chaos

Het naar de brugklas gaan was natuurlijk iets enorm chaotisch en groots voor me, dat is het voor elk kind volgens mij. Hetzelfde geldt voor de momenten daarna dat ik me bewust herinner dat ik naar het plannen greep. Het waren de momenten dat ik controle probeerde te krijgen op de chaos. Die in mijn hoofd, en die in mijn omgeving.

Ik kan van alles tegelijk bedenken en willen, en veel tegelijk willen leren. Dan is het goed om mezelf zo af en toe een halt toe te roepen: ik hoef niet alles tegelijk te doen, alles heeft zijn tijd en plaats.

Verder is het ook gewoon heerlijk om iets ‘groots’ op te delen in kleine stukjes, met elk stukje zijn eigen kleur, tijd en plaats in mijn leven. Om een basis te hebben om vanuit te werken op zo’n moment. Die kan dan altijd nog veranderen, maar niet meer zo snel in een berg spaghetti.

Minder vergeten

Als ik niet uitkijk vergeet ik dingen. Voor anderen is het misschien logisch, maar ik heb veel te lang gedacht bij bijvoorbeeld afspraken: oh, dat onthoud ik wel. Ook als ik wat moest doen dacht ik dat nog wel eens. Het resultaat was dat ik regelmatig een afspraak vergat, of een belangrijke naam. Vaak vergat ik ook deadlines, of überhaupt dat ik bepaalde dingen moest doen.

Het maken van een planning en goed bijhouden van een agenda is voor mij dus in ieder geval enorm belangrijk om dit soort situaties te voorkomen. Het belandt niet meer op – en uiteindelijk tussen, of onder – de grote berg, maar krijgt ook weer zijn eigen plekje in de planning.

Plannen in het hier en nu

Nu is het voor mij niet meer alleen noodzaak. Ik herken dat ik het heel erg fijn vind om wat structuur terug te krijgen, en daardoor vind ik het ook gewoon leuk om te doen.

Plannen is voor mij nu ook ontspanning. Ik vind het leuk om te kijken welke kleuren ik gebruik voor kleurcodering. Ik vind het fijn om elke week even rustig te gaan zitten en kijken wat er allemaal in mijn agenda staat, en hoe ik mijn andere activiteiten daar omheen plan. En natuurlijk vind ik het versieren van mijn agenda en bullet journal ook een erg leuke bijzaak. En toch, ook als dat ‘gewoon leuk’ weg zou vallen, zou ik waarschijnlijk nog steeds veel bezig zijn met plannen. Simpelweg omdat ik het nodig heb.

Handige tools

Wat vind ik nou handige tools bij het plannen?

In ieder geval een agenda. Dit doe ik digitaal, ik deel een google calendar met mijn man. Dat ik deze deel is voor mij een stok achter de deur om dingen er ook echt in te zetten. Als je dat zelf prettiger vindt kan je natuurlijk ook een papieren agenda gebruiken.

Verder gebruik ik een bullet journal. Deze gebruik ik zelf dus niet voor afspraken. Ik gebruik hem wel veel om bijvoorbeeld gewoontes bij te houden met zogenaamde habit trackers. Ook heb ik een energy tracker, een sleep tracker om bij te houden hoeveel en hoe laat ik slaap en ik houd er mijn lijstjes met taken bij, om maar wat dingen te noemen. Ik vind hem heel fijn om structuur te krijgen in alles wat wel te plannen is, maar buiten afspraken valt.

Dan heb ik nog een notitieboekje die ik gebruik als blogplanner, waarin ik een lijst bijhoud met ideeën voor blogposts, en wekelijks een planning wat ik wanneer wil gaan schrijven.

Fijne materialen

Dan zijn er nog de echt materiële dingen die ik gebruik. Notitieboekjes en bullet journals zijn er in allerlei soorten en maten, daar ga ik nog een andere keer dieper op in. Wat ik verder gebruik:

  • Zwarte fineliners. Deze zijn bijvoorbeeld te koop bij de hema, die gebruik ik momenteel. Die van Micron schijnen heel fijn te zijn, maar daar heb ik zelf nog geen ervaring mee.
  • Gewone pennen. Hoewel ook daar veel over gezegd wordt, merk ik dat ik de gewone stic pennen van bic prima vind werken. Ze geven niet af en vegen niet als ik er met een stift of marker overheen ga. Je kan ze bestellen via mijn linkje, maar ze zijn ook gewoon te koop bij de Action bijvoorbeeld.
  • Stiften en markeerstiften. Het is soms fijn om dingen een kleurtje te kunnen geven, bijvoorbeeld om te markeren dat het belangrijk is, of gewoon omdat het vrolijker staat. Ik heb stiften bij de Lidl vandaan die prima werken. Verder ben ik erg blij met mijn pastel markers van Stabilo en mijn viltstiften van Bruynzeel (die ik trouwens ook bij de Action heb gekocht voor 4 euro 😉 ik zou ze dus eerder daar kopen dan bij bol als ik jou was).

Links naar bol.com zijn affiliate links. Hoewel ik het natuurlijk leuk vind als je via mijn links iets koopt – en je niet meer betaalt dan als je bij dezelfde aanbieder hetzelfde product koopt zonder mijn linkje – moet je je vooral niet verplicht voelen. Zo raad ik met die stiften gewoon aan om ze bij de Action te kopen, dat scheelt je bergen met geld. De link is wat mij betreft meer zodat ik kan laten zien welk product ik bedoel. En als je dan toch iets bij bol bestelt, kan ik er dan maar net zo goed wat van meegenieten 😉


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

5 reacties op “Plannen en waar mijn interesse vandaan komt”

  1. Nicole Orriëns avatar

    Ik houd ook erg van dingen bijhouden en plannen, maar ik heb er wel papier bij nodig. Digitaal een agenda bijhouden of plannen kan ik niet.

  2. […] leven bestaat nog steeds uit veel meer dan dat. Het vraagt alleen op weer een hele andere manier genoeg planning dan als ik betaald werk zou […]

  3. […] Lees ook: Plannen en waar mijn interesse daarvoor vandaan komt […]

  4. […] Lees ook: plannen en waar mijn interesse vandaan komt […]

  5. […] Lees ook: plannen en waar mijn interesse vandaan komt […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.