The King’s Commoner: The rise and fall of Cardinal Wolsey

the-kings-commoner-cardinal-wolsey-david-field
Categorieën: ,
Author:

Tom Wulcy verandert zijn naam naar Wolcey zodra hij op zijn vijftiende van de universiteit af komt. Hij is slim, en gebruikt dat om hogerop te komen. Iets wat zijn vroegere school- en naamgenoot Thomas, Duke of Norfolk, maar niets vindt. Mensen die lager op de rangorde staan horen daar te blijven. the-kings-commoner-cardinal-wolsey-david-field

Thomas Wolcey weetal snel het vertrouwen van zowel Henry VII als zijn zoon te winnen. Daar zorgen zijn scherpe tong en geleerdheid wel voor. Maar hoe hoger hij komt op de ladder, en hoe meer zichtbaar zijn invloed wordt, hoe meer vijanden hij krijgt.

Ik word vaak blij van boeken die zich afspelen in het Tudor-tijdperk. Je zou denken dat ik na een tijdje wel ‘alles gelezen heb’. Maar dan kom ik toch weer pareltjes als dit tegen, met een invalshoek die ik nog niet ken.

Een kijkje achter de schermen

Met mijn interesse in deze periode heb ik dan ook enorm van het boek genoten. Kardinaal Wolsey was een enorm interessant persoon. Wat is het gaaf dat hij van commoner zich op wist te werken tot kardinaal en Chancellor van de koning! Aan de andere kant waren zijn voorliefde voor rijkdommen en lekker eten, en zijn trots, duidelijk. Net zoals de manier waarop de kerk zich mengde in politieke machtsspelletjes. Daardoor is hij toch ook een personificatie van wat er mis ging, waardoor mensen als Luther opstonden. Ik vond het supertof om meer te lezen over de persoon achter toch wel een beetje een karikatuur.

Zo historisch correct mogelijk

Het is heel erg duidelijk dat David Field veel tijd heeft gestoken in onderzoek en het historisch correct weergeven van kardinaal Wolsey. Hij heeft zeker de literaire vrijheid genomen om ontbrekende kennis op te vullen met verhaal. Maar hij zorgde ook dat hij wist wat er te weten viel voordat hij dat deed. Aan de ene kant is dat natuurlijk fantastisch. Aan de andere kant merkte ik dat het boek soms een beetje las als een opsomming van politieke geschiedenis. Dat is wat mij betreft dan ook het enige minpunt als het gaat om het lezen van dit boek.

Een ander jammer iets is, dat ik het tot nu toe alleen op Amazon heb kunnen vinden. Het zal dus wat meer moeite kosten om dit boek te kopen, maar die moeite is het waard!


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.