Dit is rijkdom: 5 dingen waardoor ik mezelf rijk voel

Rijkdom, we hebben allemaal een beeld bij wat het is. Daarbij is het ook nog eens heel makkelijk om vooral anderen als rijk te zien. Ik kijk vaak heel bewust naar de dingen waar ik me rijk van ga voelen. Mijn conclusie is eigenlijk altijd dat ik dat inderdaad ben! Vandaag deel ik vijf dingen waardoor ik mezelf rijk voel.

rijkdom-hobbies-koffie-coffee-kansen

Rijkdom zit in kleine dingen

Omdat rijkdom voor mij in kleine dingen zit, zijn het ook relatief kleine dingen die ik deel. Voor mij hoeft er geen grote auto voor de deur te staan. Ik voel me vooral heel erg gezegend dat ik een aantal dingen wél heb. Ze zijn niet zo vanzelfsprekend als ze kunnen lijken.

Ik heb koffie en mijn favoriete smaakje thee

Koffie en thee zijn drankjes die ik elke dag wel drink. Ik ben gek op koffie, en heb zo mijn favoriete smaakjes thee. Ik kan niet alleen nu elk moment koffie zetten als ik dat wil, ik heb zelfs toen het financiëel echt niet overhield altijd koffie in huis gehad. En als je dan bedenkt wat er allemaal moet gebeuren voor zo’n pak in je huis komt, is dat best wel iets om je rijk door te gaan voelen!

Ik heb een volle fruitschaal

Oke, hij is nu niet zo heel vol omdat ik nodig weer fruit bij moet halen. Maar ik heb altijd fruit in huis, of de mogelijkheid vandaag of morgen (als het laat is) bij te halen. Voor een paar euro heb ik dan gewoon weer een bak vol appels en bananen liggen, en als ik die vul voel ik me zo enorm rijk!

Ik kan dagelijks kiezen welke kleding ik aantrek

Niet dat mijn kast heel erg vol ligt, ik probeer nog steeds om niet (veel) meer kleding in huis te hebben dan ik nodig heb. Maar toch, ik heb wel eens anders ervaren. Voor sommige mensen is het heel wat als ze in de uitverkoop een spijkerbroek moeten kopen, omdat de oude kapot is – ik heb er gewoon vijf hangen. Ik heb kleding waarvan ik weet dat het me goed staat en dat ik het kan combineren. Ik grijp nooit mis als ik een schone onderbroek of sokken wil pakken. Na de periode dat ik mijn wassen goed moest plannen om niet mis te grijpen en afhankelijk was van de kledingbank en wat mensen daar brachten, ben ik echt anders naar mijn kledingkast gaan kijken. Er netjes bij lopen en zelf kunnen kiezen wat ik draag, is niet zo vanzelfsprekend als ik ooit dacht.

Ik kan om hulp vragen als ik dat nodig heb

De afgelopen jaren zijn er wel eens dingen geweest die niet zo fijn liepen. Ik ben er nog altijd dankbaar voor dat er in Nederland genoeg mogelijkheden zijn om daar hulp voor te krijgen. Ik ben trouwens ook blij dat ik het lef had om dat te doen. En de creativiteit om met dingen te schuiven, zodat ik die hulp ook aan kan nemen. Een buffertje zodat ik zeker weet dat ik mijn eigen risico kon betalen wanneer nodig. Dat zijn allemaal dingen die meespelen in om hulp kunnen vragen wanneer nodig, dingen die niet vanzelfsprekend zijn. Wat een rijkdom dat ik het kan!

Ik kan mijn hobbies uitoefenen

Doen wat je graag wilt doen is ook niet vanzelfsprekend. Om te beginnen is er de rijkdom van tijd. Tijd waarin ik niet meer hoef te werken dan ik met mijn energie kan doen om mijn hoofd boven water te houden. Maar ook tijd om te besteden aan de dingen die voor mij belangrijk zijn en die mij energie geven.

Daarnaast heb je vaak ook nog eens spullen nodig voor hobbies. Als ik om me heen kijk, zie ik dat we kasten vol boeken hebben staan. Ik heb voorlopig genoeg notitieboekjes om een bullet journal bij te houden, te tekenen en te schrijven. Ik heb fijne pennen, stiften en potloden. Wanneer ik besef hoeveel materialen ik in huis heb om te doen wat ik leuk vind, weet ik ook weer dat ik enorm rijk ben!

Waarvan voel jij je rijk?

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

3 reacties op “Dit is rijkdom: 5 dingen waardoor ik mezelf rijk voel”

 1. nicole orriens avatar
  nicole orriens

  Van rust en stilte! En ook sommige momenten met mijn kinderen.

  1. Jantine avatar
   Jantine

   Oh ja, dat ook! Sowieso, als je rust en stilte om je heen kunt hebben, dan heb je ruimte (en/of fijne buren die niet veel lawaai maken, goede isolatie in je huis etc.) Ik denk dat je een van de weinige mensen bent die echt beseffen hoe waardevol dat is 🙂

 2. […] Lees ook: 5 dingen waardoor ik mezelf rijk voel […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.