Schrijftips voor als je beter wil gaan schrijven

Schrijven kan iedereen. Goed schrijven is een stuk lastiger! Ik heb zelf een aantal dingen geleerd van mijn fouten. Natuurlijk betekent het niet dat je slecht schrijft als je een van deze schrijftips niet toepast, maar hopelijk helpen ze je wel om nog wat beter te schrijven.

schrijftips-beginnen-schrijven-writing-begin
Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

1. Begin met schrijven

Je gaat er niet beter van schrijven als je alleen pareltjes neer wilt zetten. Om beter te gaan schrijven moet je vooral heel erg veel oefenen. Het maakt niet uit wat je schrijft, als je maar begint!

Dat is een fout die ik heel veel gemaakt heb. Denken: ik kan nooit zo goed schrijven als ik zou moeten. Niemand wil dit lezen. Laat maar zitten, ik ga wel wat anders doen.

Als je niet oefent word je ook niet beter! Gewoon beginnen met schrijven dus, dan kan je alleen maar vooruit gaan.

beter-schrijven-schrijftips

2. Maak je zinnen korter

Wie vroeger mijn blog volgde zal dat nog wel weten. Ik was de koningin van de lange zinnen. Ik kreeg zelfs wel eens te horen van mensen: “je schrijft erg goed, maar wat zijn je zinnen lang!”. Heel lang heb ik dat naast me neergelegd met het idee dat lange zinnen nou eenmaal bij mijn schrijfstijl hoorden.

Korte zinnen zijn vaak beter te begrijpen. Dit betekent niet dat je al je zinnen heel erg kort moet maken, tenzij je een kinderboek schrijft. Je verhaal, boek of blogpost moet wel nog steeds een vloeiend geheel blijven, zonder al te veel onderbrekingen.

Probeer het eens om bijvoorbeeld 80% van je zinnen onder de 20 woorden te houden. Je zal merken dat je tekst een stuk prettiger leesbaar wordt.

schrijftips-schrijven-beter-writing-better
Photo by Kyle Glenn on Unsplash

3. Herhaal niet te veel

Als je duidelijk schrijft, hoef je niet je punt te herhalen om te zorgen dat hij overkomt. Dit geldt in eerste instantie voor informatieve teksten. Maar ook bij fictie is het belangrijk om niet steeds dingen te herhalen.

Lees ook: Plannen bij het schrijven van een boek, of niet?

Dat betekent niet dat als je veel herhaalt, je tekst of boek niet succesvol wordt. Denk maar aan de innerlijke godin van Ana, die steeds in stukjes uiteen spat in een zekere trilogie over grijstinten. Ik denk dat de meeste mensen die boeken herkennen als erg slecht geschreven. Toch zijn ze immens populair geweest. Besef wel dat zo’n situatie een uitzondering is.

Als je dit soort successen als voorbeeld neemt, bedenk dan hoe je later op je schrijfavontuur terug wil kijken. Is dat als ‘die keer dat ik heel populair werd met slecht werk’? Of kijk je later liever terug op ‘ik heb echt dingen geschreven waar ik trots op ben’?

Voor meer schrijftips

Wil je meer schrijftips? Er zijn veel boeken hierover op de markt. Bijvoorbeeld ‘Snel beter schrijven‘ van Willem Verdaasdonk over zakelijke teksten, of 101 schrijftips van je schrijfcoach van Mireille Geus.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via een van mijn links iets bij bol.com koopt krijg ik een deel van de opbrengst. Het kost jou dan niets meer dan als je anders bij bol.com koopt.

2 gedachten over “Schrijftips voor als je beter wil gaan schrijven”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.