Streng zijn voor mezelf is makkelijk

Ik ben er erg goed in: streng zijn voor mezelf. Het maakt mijn leven regelmatig moeilijker, en toch lijkt het makkelijker dan mild zijn. Deze dingen wil ik zelf verbeteren om milder te worden voor mezelf.

streng-zijn-voor-mezelf-mildheid
bron: pixabay

Grenzen herkennen

Als ik mijn grenzen eenmaal herken, ben ik er enorm goed in om ze te verwoorden. Tegen die tijd is bedenken wat ik eraan kan doen makkelijk. Om dat voor elkaar te krijgen, moet ik ze wel eerst gaan herkennen.

Neem bijvoorbeeld fulltime werken. De meeste vacatures die open staan in het vakgebied waar ik zoek zijn fulltime. De eerste keren dat een uitzendbureau belde met zo’n functie was mijn eerste reactie: ‘ja hoor, dat doe ik!’ Ik moet er echt moeite voor doen om te herkennen dat het niet verstandig is. Voor mezelf niet. Voor de werkgever ook niet, want als ik te streng ben voor mezelf kan ik mijn werk ook minder goed uitvoeren.

Het is soms nog moeilijk, vooral als er iets op mijn pad lijkt te komen wat erg gaaf is. Toch word ik er al beter in: ‘ik functioneer het best als ik parttime werk, zodat ik al mijn energie kan richten op het goed doen van wat ik doe’.

Nou is dit een voorbeeld die ik al steeds meer herken, maar het gebeurt natuurlijk op meer gebieden. Het is heel erg handig om je grenzen te (her-)kennen als je er niet zelf overheen wil walsen.

Eerlijk zijn over mijn passies

Het is voor veel mensen – en voor mijzelf ook – eigenlijk een jeukwoord. ‘Ga doen waar je passie ligt!’ en dat soort uitspraken zijn een tijd lang veel te vaak voorbij gekomen. En toch is het iets waar ik meer mee moet gaan doen.

streng-zijn-voor-mezelf

Lange tijd was ik vooral bezig met doen wat nou eenmaal zo hoort. Dat heeft me veel gebracht natuurlijk. Veel dingen kan je nou eenmaal niet laten omdat je er geen zin in hebt. Andere dingen kan je gewoon niet doen, al vind je het nog zo tof.

Ook ben ik lang bezig geweest met zoeken. Wat is het nou waar ik zo blij van word? Ik vond een stukje hier, ik vond een stukje daar. Vervolgens moest ik van mezelf in het hele plaatje passen wat daarbij hoorde.

Eigenlijk gaat het dus niet om het vinden van mijn passies. Het gaat om het accepteren dat iets wat mijn passie is, niet betekent dat ik andere dingen die erbij lijken te horen ook tof vind. Daarmee is het cirkeltje weer rond: ik moet minder streng zijn voor mezelf.

Lees ook: bezig blijven zonder betaald werk

Streng zijn voor mezelf stopt niet meteen

Dan moet ik ook nog eens niet verwachten dat ik meteen met een mildere blik naar mezelf kijk. Ik merk wel al dat hier bewust mee bezig zijn vaak helpt. Toch heb ik nog steeds regelmatig de neiging om mezelf tot het uiterste te drijven. Als ik ergens voor wil gaan, dan ga ik er namelijk helemaal voor.

Wat doe jij om milder te zijn voor jezelf?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

4 reacties op “Streng zijn voor mezelf is makkelijk”

 1. nicole orriens avatar

  Eh, dat is een goede vraag. Erg aardig ben ik meestal niet voor mezelf. Een schop kan ik krijgen.

  1. Jantine avatar
   Jantine

   Ja, dat heb ik dus ook heel snel. Zo erg dat het eigenlijk niet goed is 😉

 2. Daantje avatar
  Daantje

  hier heeft therapie goed geholpen om milder naar mezelf te kijken. Inmiddels begint het wel een gewoonte te worden, dus ik ben er niet meer zo extreem mee bezig.

  1. Jantine avatar

   Ik ben nu ook met therapie bezig. Hopelijk heeft het bij mij hetzelfde effect 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.