Tevreden zijn met hoe je woont

Al jong was ik nieuwsgierig hoe andere mensen wonen. Dat vind ik nog steeds erg interessant. Ik vergelijk het graag met hoe ik zelf woon, en wat ik hierbij belangrijk vind. Natuurlijk droom ik dan weg bij mooie, statige huizen en schattige huisjes ergens op het platteland. Maar naast dromen is tevreden zijn natuurlijk ook heel erg belangrijk. Hoe woon ik zo dat ik tevreden ben en me thuis voel in mijn huis?

tevreden-wonen-thuis-woning-huis-tevredenheid

Tevreden zijn

Dat punt van tevreden zijn ligt voor iedereen anders. Zo heb ik nooit in een studentenhuis gewoond. Ik wist dat ik er niet tegen zou kunnen om de badkamer en keuken te delen met mensen die niet ‘eigen’ zijn. Aan de andere kant vind ik het nu ook weer prima om in een sociale huurwoning te wonen. Kopen hoef ik niet zo nodig. Sterker nog, ik woon nu in een mooier huis dan ik waarschijnlijk ooit zou kunnen kopen.

Mijn keuken en badkamer vind ik groot genoeg. Natuurlijk had ik boven ook een wc hebben fijn gevonden. Zo zijn er meer dingetjes die ik zelf anders had ingedeeld. Maar dat heb je in elk huis, ook als je koopt.

Iemand anders begint misschien wel in een studentenhuis, maar wil op een gegeven moment echt wel kopen en zelf beslissen hoe de keuken eruit ziet, en dan zit er nog van alles tussenin.

Kijk naar het nu en hoe fijn je woont!

Er is iets wat zeker niet handig is: alleen maar nadenken over hoe je zou willen wonen, als je het geld er maar voor zou hebben. Dan kan je er beter aan werken dat het huis waar je nu woont een thuis is. Zorg dat je een eigen plekje hebt, waar jij je fijn voelt. Tevreden zijn klinkt misschien suf, maar het maakt voor mij dat ik met andere ogen kijk. Namelijk met hoe ik ook had kunnen wonen. Het kan namelijk altijd erger, en er zijn aan elke woning goede punten te vinden. Ik kan niet mijn eigen keuken uitkiezen, maar heb wel een flinke tuin. Ik heb een fijn en praktisch huis, en alles wat ik nodig heb daarin. In de flat waar ik eerst woonde was de buurt niet de fijnste, maar ik kon buiten zitten en had een geweldig uitzicht. Zo is er altijd wat positiefs te vinden. Kijk om je heen, waar ben je wel blij mee?

Pas zelf aan wat je aan kan passen

Dan zijn er ook nog eens dingen die je wel aan kan passen. Misschien heb je moeite met schoonmaken en zou je wel een schoonmaakster willen, maar heb je daar geen geld voor. Zorg dan bijvoorbeeld dat je in ieder geval de wc schoon houdt. Je kan je eigen meubels uitzoeken, desnoods een voor een bij de kringloop, en zelf aanpassen je dat ziet zitten. En wie zegt dat je wat je ergens anders graag wilt niet ook een beetje terug kan laten komen waar je nu woont? Ook zonder tuin kan je plantjes op je balkon of in je vensterbank zetten. Keukenkastjes kunnen geschilderd worden, muren meestal ook. Meubels kunnen verschoven of vervangen worden om een ruimte er anders uit te laten zien. Daarvoor heb je niet telkens groter, mooier en duurder nodig, ook niet als het om een woning gaat.

Dromen mag, tevreden zijn mag ook

Natuurlijk blijf ik dromen, maar ik blijf ook bezig met me fijn voelen in mijn eigen huis. Want er is niets zo fijn als ergens thuis zijn, waar dat dan ook is. Dromen mag, en is juist leuk! Zeker als het je helpt om je eigen plek zo in te richten dat je er blij van wordt.

Inspiratie voor deze post kwam van een forum, waar mensen negatief schreven over een ‘sociale-woningbouw-keukenblokje’. Het leuke is dat als je blij bent met waar je woont, de grootte van je keukenblok niets uitmaakt. Sterker nog, onze oplossing voor de keuken heeft een vriendin met een koophuis ge├»nspireerd toen ze een nieuwe keuken ging plaatsen! En we kunnen nog steeds de meest fantastische dingen bakken hier.

1 gedachte over “Tevreden zijn met hoe je woont”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.