Wat moet je doen als je niets te schrijven hebt?

Iedereen loopt wel eens vast met een leeg scherm voor zich bij het schrijven.

Daar zit je dan. Je wil zo graag blijven schrijven om het niet te laten versloffen. De cursor knippert in een leeg scherm en er komt niets uit je toetsenbord. Of de pagina van je notitieboekje is nog net zo leeg als een half uur geleden. Je weet gewoon niet wat je moet schrijven. Je hoofd lijkt net zo leeg als je pagina, of juist vol met dingen zoals je boodschappenlijstje.

Wat doe je als het je niets te schrijven hebt? Blijf je naar een leeg scherm staren? Het makkelijkst is misschien om te gaan netflixen, gamen of social media erbij te pakken. Het schijnt toch echt beter te werken als je onderstaande dingen gaat doen.

Vier-dingen-om-te-doen-als-je-niets-te-schrijven-hebt

Ga slapen

Uit een studie aan de UCLA blijkt dat slaapgebrek ervoor zorgt dat bepaalde cellen van je hersenen niet meer met elkaar kunnen communiceren. Je kan minder goed focussen op waar je mee bezig bent. Je bent minder alert, je kan minder goed herinneringen maken en situaties beoordelen. Deze dingen hebben allemaal invloed op hoe goed je kan schrijven. Ook je creativiteit vermindert, omdat je REM-slaap daar erg belangrijk voor is. Allemaal redenen om te zorgen dat je goed slaapt als je wilt schrijven dus. En als het schrijven niet lukt terwijl je moe bent kan je maar beter naar bed gaan.

Ga lezen

Een fout die ik veel gemaakt heb is dat ik stopte met lezen. Ik was bang dat ik te veel beïnvloed zou worden door de verhalen die ik las.

Beïnvloed worden we sowieso. Alles is al een keer gedaan, en het is dus niet erg om iets te maken wat niet volledig origineel is. Dat besef heeft mij in ieder geval heel veel geholpen om weer te gaan schrijven, maar ook om weer te gaan lezen.

Als we lezen geven we onszelf de mogelijkheid om de ervaringen, emoties, intelligentie en wijsheid van anderen in ons op te nemen. Zo leren we dingen die we kunnen gebruiken bij het schrijven van ons eigen verhaal.

Ga wandelen

Soms word je gaar van het niet in beweging zijn. Lichamelijk ben je niet moe, maar geestelijk ben je uitgeput.

Ga eens wandelen en probeer aan niets te denken. Volgens onderzoekers aan de New Mexico Highlands University stuurt het neerkomen van je voet op de grond drukgolven door je aderen. Deze golven veranderen en vergroten de bloedtoevoer naar je hersenen. Dat zorgt dan weer voor meer zuurstof in je hersenen, en daarmee meer creativiteit. Laat de woorden en ideeën maar komen!

Neem een douche

Vier-dingen-om-te-doen-als-je-niets-te-schrijven-hebt

Soms heb je een douche nodig om te ontspannen en je hersenen dopamine aan te laten maken. Dopamine is op zijn beurt weer goed voor je creativiteit. Het is niet voor niets dat er een correlatie lijkt tussen gek zijn en creatief zijn, al is dat eerste gelukkig niet nodig. Het heeft allemaal te maken met stofjes in je hoofd. Als je maar zo af en toe iets doet waarvan je wat meer dopamine krijgt, douchen bijvoorbeeld, word je creatiever.

De drie B’s van creativiteit

Eigenlijk komen deze dingen neer op wat mijn leraar handvaardigheid in 5 havo al riep: ‘Als je vastloopt en nieuwe inspiratie nodig hebt, denk dan aan de drie B’s!’ Deze drie B’s staan voor Bed, Bad en Bus. Hiermee bedoelde hij dat je op de meest creatieve ideeën komt als je bijna slaapt, als je onder de douche staat en als je onderweg bent. Zodra je ontspant, dopamine aanmaakt en zorgt voor genoeg slaap verzin je een stuk meer. Nu weet ik dus ook beter waarom dat zo is. Die oude, wat vreemde man had dus toch gelijk. Wie had dat gedacht?


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.