Als de zonde landt – Ronald Boekhoorn

Ik kreeg de vraag van Ronald Boekhoorn of ik zijn boek ‘Als de zonde landt’ wilde recenseren. Ik word altijd vrolijk van Nederlandse schrijvers die aan de weg timmeren zoals hij doet, dus natuurlijk wil ik dat!

(Edit: omdat het in het boek bewust niet naar voren komt of Robin, de hoofdpersoon, een jongen of een meisje is heb ik mijn review daarop aangepast. Zo zie je maar, ook ik heb mijn eigen vooroordelen. Waarbij ik ook aan wil geven, als je dit lastig vindt lezen is het boek misschien niet voor jou. Zelf werd ik juist erg blij dat dit gebruik van genderneutrale woorden genormaliseerd was in dit boek.)

als-de-zonde-landt-Ronald-Boekhoorn

‘Als de zonde landt’ gaat over een alien die op aarde landt, en alle contact wil laten lopen via een 17-jarige tiener, Robin. Of nou ja, eigenlijk gaat het over Robin die ineens in een wel hele lastige positie zit, want hun hele leven staat op de kop, en hen moet ineens meedoen met politieke spelletjes. Alsof hen het nog niet moeilijk genoeg had met bedenken wat hen nou eigenlijk wil met hun leven, en met hun vader die in het ziekenhuis ligt.

Wat zijn de positieve punten?

Robin vind ik een fantastisch hoofdpersoon. Hen is autistisch, wat vooral naar voren komt in hun taalgebruik. Hen gebruikt regelmatig woorden die ik in eerste instantie niet bij een 17-jarige vond passen, tot ik besefte dat ik genoeg autisten ken die precies zo praten. Ik word behoorlijk blij van de herkenbare representatie in dit boek. Dat Robin realistisch naar voren kwam bleek ook uit mijn eigen reactie op een aantal heftige gebeurtenissen die mijn emoties echt wisten te raken. Ook het verhaal, een verhaal van een tiener die heel erg snel volwassen moest zien te worden in vreemde omstandigheden, vond ik geweldig.

Wat kon beter?

Dat betekent niet dat het boek alleen maar fantastisch was. Aan de zinsopbouw en grammatica mag nog wel wat geschaafd worden. Ik zeg er normaal niet veel over als er dit soort fouten in een boek staan, omdat ik weet dat ze bij mij sneller in het oog springen. Nu was het soms zo veel dat ik het daardoor moeilijk vond om in het verhaal te komen of te blijven. Daarom wil ik het toch nog een keer benoemen: goede, betaalde proeflezers zijn van levensbelang, ook als je een boek in eigen beheer uitgeeft. Zeker omdat het heel erg snel gebeurt dat je over je eigen fouten heen leest. Er zijn begreep ik wel een aantal proeflezers met ‘Als de zonde landt’ bezig geweest, maar sorry Ronald, die hebben zitten slapen.

Ook hadden alle personages dezelfde tone of voice, waardoor de personages erg moeilijk uit elkaar te houden waren.

Conclusie

Op die paar punten na vond ik dit echt wel een erg tof boek. Ik raad dan ook zeker aan om het te gaan lezen! Vanaf vandaag komt ‘Als de zonde landt’ in de voorverkoop tot 12 april (Ook te vinden op Smashwords). Maak er gebruik van, zou ik zeggen.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.