Doelen voor 2022

doelen-2022

Durven we het nog, doelen stellen voor een nieuw jaar? Ik ga het toch weer proberen, en ik zie gewoon hoe ver ik kom. En ja, ik weet het, goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn afgezaagd. Ik doe het toch, en dit is er een van: me niet al te druk maken over of iets wel kan, niet afgezaagd is, of vernieuwend genoeg is.

Welke doelen heb ik dan voor komend jaar?

Ik kan van alles verzinnen, maar we weten allemaal: we zitten nog steeds midden in een pandemie. Daarnaast ben ik gewoon ook nog eens druk met mijn werk, en gaat mijn man studeren in februari. Heb ik wel tijd voor nog meer dingen? Als ik de goede doelen pak wel.

Creativiteit

Iets wat ik terug wil pakken het komende jaar is mijn creativiteit. Ooit was ik iemand die heel veel schreef. Verhalen, blogposts, gedichten … Van tekenen en fotograferen hield ik ook. Of ik er goed in was, dat laat ik in het midden – maar ik haalde er wel plezier uit. Al die dingen zijn er de afgelopen twee jaar steeds meer bij ingeschoten, en ik mis het.

Omdat dit soort dingen het beste werken als je ze concreet maakt, ben ik het volgende van plan:

  • Elke zondag wat schrijven. Dat hoeft niet veel te zijn, een zin is ook goed. Niet elke dag, het moet haalbaar blijven, en als het een keer een zaterdag wordt is dat ook prima, maar wel zo concreet mogelijk.
  • Elke week iets tekenen. Ook hierbij weer: het hoeft niet mooi te zijn. Als ik maar even bezig ben met potloden en papier.
  • Elke dag in mijn dagboek blijven schrijven. Oke, ik sla wel eens een dag over, en dat is ook het komende jaar niet erg. Het is wel gewoon iets waar ik heel veel uit haal, het op papier zetten van woorden, en het loslaten van wat er ook maar in mijn hoofd rond spookt.

Grenzen stellen

Grenzen stellen, dat moet ik vooral naar mezelf toe doen. Ik wil graag ontzettend veel, maar het is gewoon een feit dat ik niet alles kan. Niemand kan alles. Iedereen heeft momenten nodig om op te laden. Op je werk te horen krijgen ‘denk je er ook aan om zelf pauze te nemen?’ is voor niemand goed, ook voor mij niet. Een goede reden om dit in mijn doelen op te nemen dus. Concreet wordt dit:

  • Elke dag een lunchpauze nemen. Ook als ik een keer een paar uur op kantoor ben, en het liefst alles gedaan heb voordat ik weer naar huis ga. En die pauzes ga ik ook echt van mijn werkplek af.
  • Elke dag even naar buiten. Mijn hoofd heeft frisse lucht en zonlicht nodig, ook als ik geen zin in buiten heb.

Doelen voor het lezen

Kijk, hier komen we bij het voor mij leukste stuk. Ik houd van lezen. Vroeger stelde ik mezelf vooral doelen hoe veel ik wilde lezen. Dat doe ik nu niet, ik wil vooral heel bewust lezen en er plezier aan beleven. Dus ik ga meedoen met een reading challenge. En als er boeken overlappen ga ik heus wel allebei de vakjes aanvinken. Ik hoop vooral dat ik hierdoor net wat andere boeken lees dan als ik gewoon mijn stapel te lezen boeken af ga.

Plannen

Plannen was altijd al een van mijn hobbies, maar het is er ook een waar ik graag wat meer aandacht aan wil besteden. Mijn afspraken kwamen het afgelopen jaar in mijn google calendar voor zover ze er waren, en mijn bullet journal lag ergens verstoft in een hoekje. Eigenlijk heel erg jammer.

Ik heb in de zomer een anderhalf jaar-agenda gekocht, en die ben ik de laatste weken al meer gaan gebruiken. Hij ligt nu standaard binnen handbereik. Als bullet journal heb ik nu een mapje met losse blaadjes. Zo kan ik iets wat ik niet gebruik er makkelijk tussenuit halen, en zorgen dat de pagina’s handiger bij elkaar zitten. Dus ook als ik nu nog een pagina bedenk die voor het hele jaar is, kan ik die gewoon naar voorin verplaatsen.

Stel jij nog doelen voor het nieuwe jaar?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.