knowledge-goals-kennis-doelen-leren

Doelen voor het nieuwe jaar

Lang zei ik dat ik niet aan goede voornemens deed. Stoppen met roken hoef ik gelukkig toch al niet. Afvallen is ook niet mijn primaire doel. De standaard voornemens heb ik dus nog steeds niet. Maar dat betekent niet dat ik geen doelen stel.

knowledge-goals-kennis-doelen-leren-book-boek-bril-glasses-watch-horloge

Doelen voor het nieuwe jaar

Waarom zou ik juist voor het nieuwe jaar doelen willen stellen? Een van de redenen dat ik dat nooit deed, was dat ik vond dat ik altijd zou moeten kunnen beginnen als ik iets wilde doen. Waarom wachten tot 1 januari? Het resultaat was dat ik het uiteindelijk heel vaak niet deed. Het kwam er alsnog niet van. Voor mij is het belangrijk om regelmatig te kijken: wat wil ik nou eigenlijk bereiken, en hoe gaat het daarmee? Het nieuwe jaar is daar een mooi omslagpunt voor. Niet omdat ik dan pas wil beginnen, maar omdat ik een steuntje nodig heb om mezelf te helpen hierin.

Daarbij ben ik ook nog eens op 8 januari (ja, vandaag) jarig. Dus met de start van het nieuwe jaar heb ik een mooie extra reden om nu met doelen bezig te zijn.

Nieuw en oud

Mijn overkoepelende doelen veranderen niet zo veel. Uiteindelijk weet ik wel zo ongeveer wat ik belangrijk vind, en werk ik daar het liefst naartoe. De manier waarop, dat kan veranderen. Het kan dus lijken alsof ik stil sta als je naar de overkoepelende doelen kijkt, maar uiteindelijk valt dat enorm mee.

Lees ook: Deze drie bullet journal spreads gebruik ik veel

Waar ik dit jaar aan ga werken:

Gezonder leven

Vergeleken met vorig jaar kan ik daar best wel stappen in maken. Ik struikelde en brak mijn arm, en we zijn veel te vaak laks geweest met toch maar bestellen. Deeldoelen die ik daar nu bij stel zijn:

  • Zorgen dat ik genoeg slaap en beter op mijn grenzen letten (zodat ik minder snel struikel omdat ik moe ben).
  • Blijven bewegen, want met dat ik meer thuis ga blijven werken dan vorig jaar het plan was is het veel te makkelijk om lekker binnen te blijven.
  • Wat meer gaan koken. Dat is normaal heel erg Jos’ ding, maar het is wel fijn als ik wat makkelijker iets kan maken als we allebei moe zijn en hij er eigenlijk geen zin in heeft. Het is zijn hobby, en dat wil ik graag zo houden.
Blijven ontwikkelen

Ik heb nu alweer ruim een jaar een (nu niet meer zo) nieuwe baan, en het ziet ernaar uit dat ik bij deze werkgever kan blijven. Dat betekent niet dat ik achterover kan of wil leunen. Me blijven ontwikkelen, daar stel ik me nu het volgende bij voor:

  • Meer vakinhoudelijke kennis opdoen. Ik werk samen met een erg ervaren collega, waar ik heel veel van hoop te leren.
  • Dagelijks blijven journalen. Door te schrijven heb ik mezelf de afgelopen anderhalf jaar veel beter leren kennen, en dat wil ik dus graag vol blijven houden. Het helpt me om te reflecteren op situaties, te bedenken hoe ik met lastige dingen om kan gaan en van alles van me af te schrijven waardoor mijn hoofd niet vol blijft zitten met van alles. Waardoor ik me dan weer beter kan richten op wat ik belangrijk vind.
  • Weer gaan bloggen. Het afgelopen jaar ging dat maar moeizaam, het was dan ook een raar jaar. Nu in ieder geval voor mij de boel weer redelijk stabiel is, zou het toch moeten lukken om regelmatig wat te posten.
  • Het schrijven weer oppakken. Ik hou van verhalen schrijven, maar ook dat is veel te lang bijven liggen.

Ik ben benieuwd hoe het komende jaar gaat lopen. Ik hoop op een mooi jaar. Aan mijn doelen gaat het in ieder geval niet liggen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.