Als je veel leest merk je dat boeken erg veel geld kosten. Boeken illegaal downloaden is gewoon niet tof. Er zijn manieren om legaal gratis boeken te lezen. Dit geldt wel vooral voor Engelstalige boeken, Nederlandstalige boeken zijn er nou eenmaal minder.
Even als disclaimer, boeken zijn niet duur, ze kosten veel geld. Het verschil is dat het bedrag dat een boek kost niet uit de lucht komt vallen. Er is een hoop tijd, moeite en geld in gestoken om het te schrijven, uit te geven en onder de aandacht te brengen. Dit is dus niet bedoeld als ‘zeurpost’ dat boeken zo duur zijn, het is bedoeld om legale alternatieven te geven. We willen natuurlijk allemaal dat boeken uitgegeven kunnen blijven worden.

Legaal gratis oude boeken lezen
Het makkelijkst is om oude boeken te gaan lezen. Nou ja, makkelijk … Het zijn vaak niet de boeken die het makkelijkst zijn om te lezen. Het is wel een uitdaging om er doorheen te komen en er iets uit te halen wat je aanspreekt.
In mijn ervaring zijn de Nederlandstalige klassiekers die niet meer onder het auteursrecht vallen moeilijker te lezen dan de Engelstalige klassiekers. Dat kan ook een persoonlijk dingetje zijn. Ik lees zelf namelijk makkelijk Engels, en ben gek op schrijvers als Jane Austen en Charles Dickens. Ik kan dus mijn hart ophalen op sites als Gutenberg.
Zoek Little Free Libraries op

Op deze manier kan je wat makkelijker Nederlandstalige boeken vinden. Little Free Libraries zijn steeds populairder, en er zijn steeds leukere boeken in te vinden. Een paar jaar geleden vond ik nog vooral de oude boeken die niemand meer wilde hebben, maar het worden steeds meer echte ruilkastjes.
Lees ook: 5 dingen waardoor ik mezelf rijk voel
Het is dus echt de moeite waard om op zoek te gaan naar dit soort kleine boekenkastjes bij jou in de omgeving. Ook in veel supermarkten zijn trouwens dit soort boekenkasten te vinden, waar je gratis boeken mee kan nemen. Je kan er natuurlijk ook boeken achterlaten, en dat raad ik dan ook zeker aan om te doen!

Lees boeken in ruil voor een recensie
En nee, daar hoef je niet altijd een boekenblog voor te hebben. Als je op Hebban of Goodreads zit en daar beoordelingen en recensies schrijft, kan je dat al gebruiken. Op Netgalley kan je e-books aanvragen in ruil voor een recensie. Daar moet je dan dus wel wat moeite voor doen. Je betaalt eigenlijk voor het boek met die recensie. Het is daarbij juist de bedoeling dat die eerlijk is natuurlijk! Ook als het boek eigenlijk erg tegenvalt, want een negatieve recensie kán mensen juist nieuwsgierig maken. Het gaat de uitgevers die daar e-books aanbieden echt om dat het boek in de aandacht komt, met een gebalanceerd beeld en zo veel mogelijk recensies, niet om het aantal veren dat je klaar hebt staan voor de schrijver. Als het goed is tenminste.
Kom jij nog op een andere manier (legaal!) aan gratis of goedkope boeken om te lezen?
Geef een antwoord